Örter – oförvedade växter med helande egenskaper
Örter är växter som saknar förvedad stam, alltså en stam som består av ved på insidan och bark på utsidan. Ett enkelt sätt att skilja örter från andra växter är att ta reda på om den del av växten som befinner sig ovan jord vissnar i slutet av tillväxtperioden. Jämför till exempel en vitsippa med en tall. Vitsippan syns bara under våren, medan tallen står kvar året runt. Det faktum att vitsippan inte syns under en stor del av året betyder dock inte att den försvunnit helt. Vissa örter lever nämligen kvar i marken med sin stam och sitt rotsystem. Örter som är tvååriga kallas bienner, och de örter som kommer tillbaka fler gånger kallas perenner.
Lång tradition som läkemedel
Många örter har egenskaper som gör dem lämpliga för medicinsk användning. När vi tänker på mediciner idag tänker de flesta av oss här i väst troligen på olika typer av industriellt framställda piller eller serum, snarare än örter. Faktum är att många mediciner vi använder innehåller verksamma ämnen som är identiska med dem som finns i växtriket. Jämfört med kemiskt framställda mediciner, som började produceras i början av förra seklet, sträcker sig örternas historia som läkemedel mycket längre tillbaka i tiden. Enligt Världshälsoorganisationen använder idag cirka 80% av jordens invånare naturmedicin framför kemiskt framställda preparat.
Kan hjälpa mot det mesta
Vilka örter kan man då använda mot vilka krämpor? Listan kan göras mycket lång. Citronmeliss lindrar matsmältningsproblem, och används även i naturläkemedel mot insomningsbesvär. En annan ört som är effektiv mot sömnproblem och oro är läkevänderot, som finns i flera medicinska preparat. Äkta johannesört kan användas som allmänt uppiggande medel. Fingerborgsblomma är bra för hjärtat, och finns i mediciner som motverkar hjärtsvikt. Vill du lära dig mer om örter och köpa dem i form av kosttillskott kan du vända dig till McMullen Örtspecialisten AB.