Behöver du tandreglering?

19 maj 2021
Lily Hansen

Du vaknar upp en morgon och tittar dig i spegeln. Du känner dig inte alls särskilt snygg på något vis. Blek och glåmig på grund av förkylningen förra veckan. Den tog ganska hårt på dig. Du känner dig inte heller särskilt snygg i munnen. Dina tänder är det värsta du vet med dig själv och ditt utseende. Du är lite arg på din mamma i hemlighet att hon inte kunde bett tandläkaren att ge dig tandställning när du var liten. För nu går det väl inte att få. 

Du kollar lite på nätet och upptäcker att det faktiskt finns tandställning även för vuxna. Även om det kanske inte är särskilt kul att gå omkring med som vuxen, så vill du verkligen göra någonting åt dina sneda och fula tänder. De är ojämna och inte alls särskilt vackra att se. Därför är du inte en person som ler särskilt ofta. Du gömmer dina tänder bakom allvarliga ansiktsuttryck. 

 

Tandreglering – både för barn och vuxna

Tandreglering är ett sätt att få tänderna att flytta på sig. Det kan handla om stora eller små justeringar som krävs för att tänderna ska hamna på rätt plats. Du får veta av din tandläkare att du visst är en lämplig kandidat till att få hjälp med just tandreglering. Du får veta att det finns olika alternativ och alla tandställningar ser inte ut som en tågräls i munnen. 

Ni bestämmer att du ska använda dig av tandreglering under nattetid. I alla fall till att börja med. Du kommer själv kunna sätta in och plocka ut din tandställning på kvällen och morgonen. Du får komma på regelbundna besök till tandvården för att säkerställa att tandregleringen går som den ska. 

Om det skulle behövas kommer du få en fast tandreglering. Det är alltså en tandställning som sitter fast i munnen dygnet runt under en viss period. 

Fler nyheter