Det ljuva livet med bakelser och bröd

05 februari 2020
jonas_olsson

Trots hysteriska utrop från när och fjärran om vårt kroppsliga förfall i socker- och mjöl- maten återvänder vi som kunder till alla dessa fantastiska små konditorier. Det är en samlingspunkt för oss som inte kan eller orkar baka och det finns alltid en uppsjö av bakelser och bröd att välja mellan. Oftast står det några bord och stolar i lokalen som man kan slå sig ner vid för att njuta frukost eller fika på plats. Man kan även välja att ta med sig godsaker förpackade i papperspåsar eller en liten låda hem.

 

Trender inom bakverk och matbröd

Kakor och bakelser har alltid varit en samlingspunkt. Marie Antoinette älskade tårta, men det har såklart bakats tårtor långt innan hennes tid. Dammsugare och prinsesstårta var riktigt hett under 70 talet. På 80 talet byttes smaken av arrak och grädde ut mot fryst cheesecake och moussetårta. På 90 talet blev kaffe trenden superstor. Menyn breddades från något fjuttiga “en svart kopp kaffe” eller lite mildare “kaffe med mjölk” till nittio olika sorters latte och cappuccino. Med detta förändrades så klart även godsakerna vi åt till. Den största trenden som härjat i vårt land på senare år är bakandet av surdegsbröden. Du hittar ett stort utbud av bakelser och bröd, både ljusa och mörka men även surdegsbröd på till exempel ett Konditori i Huddinge. Idag går det inte att passera ett modernt kondis med självaktning, utan att se erbjudanden om en surdegstoast med avokado på.  

 

 

Högtider och kalas eller bara vanlig frukost med frallor

Konditorier och deras verk finns med oss hela livet. Vi anlitar bagare för alla slags firanden, högtider och sorgestunder som dop, födelsedagskalas, konfirmation, bröllop och begravning. Men även vår vardag kantas av härligt frasiga frallor, kringlor, karlsbadergifflar, kanelbullar, mazariner, biskvier, toscakakor. Och alla har vi väl en favorit? Vilken är din?

Fler nyheter