Fördelarna med tandställning

27 november 2022
Helen Johansson

editorial

Fixa tänderna med tandställning

Syftet med ortodontisk behandling (tandställning) är att förbättra tand- och käkställningen. Detta kan ge dig en friskare mun, ett mer tilltalande utseende och göra det lättare att hålla tänderna rena.

De många olika fördelarna med tandställning

Typer av tandställning
Det finns många olika typer av tandställning som en ortodontist kan rekommendera, men de vanligaste är metallspännen, som är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål. Dagens metallspännen är mindre och mindre märkbara än tidigare. Klar keramisk tandställning är en annan typ av tandställning som också finns tillgänglig. De är tillverkade av genomskinliga (klara) keramiska fästen och de smälter in i dina tänder mycket bättre än metallspännen. Det finns också ”lingual” tandställning, som placeras på tungsidan av dina tänder (ingen kommer att kunna se dem framifrån). Invisalign® är ett populärt system med tydliga tandregleringssystem som använder tydliga plastbrickor i stället för fästen och trådar. Det är praktiskt taget osynligt när det bärs.

image

Fördelar med tandställning
Rakare tänder är lättare att rengöra, så att du kan undvika karies och tandköttssjukdomar
Raka tänder fungerar bättre än sneda tänder
En tandställning kan korrigera ett felaktigt bett (felställning), vilket kan leda till temporomandibulära ledstörningar (TMD)
Tandställning kan lindra smärta i käkarna och huvudet
En korrekt anpassad käke kan leda till mindre slitage på dina tänder
Tandställning ger dig en ökning av självförtroendet!
Om du funderar på att skaffa tandställning, prata med din tandläkare, de hjälper dig att bestämma om ortodontisk behandling är rätt för dig!

Ortodontisk behandling, dvs. att bära tandställning, har många fördelar! Den kan inte bara ge dig en friskare mun och ett mer tilltalande utseende, utan den kan också göra det lättare att hålla tänderna rena. Kontakta en tandläkare idag för att få veta mer om hur de kan hjälpa dig att få ditt drömleende! Tack för att du läste!

Fler nyheter