PFAS: En osynlig miljöutmaning

02 december 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Per- och polyfluorerade ämnen, mer kända som PFAS, har blivit ett alltmer uppmärksammat problem i vår miljö. Dessa syntetiska kemikalier har hittats i allt från dricksvatten till fisk, och deras långlivade natur utgör ett hot mot både miljö och hälsa. Artikeln tar en närmare titt på vad PFAS är, hur de påverkar oss och vad som görs för att hantera denna utmaning.

Vad är PFAS och var finns de?

PFAS är en stor grupp av syntetiska kemikalier som har använts i industriella processer och konsumentprodukter sedan 1940-talet. Deras unika egenskaper, att de är vatten-, fett- och smutsavvisande, har gjort dem populära i en mängd olika tillämpningar. De återfinns i produkter som non-stick köksredskap, impregnerade textilier, brandskum och vissa förpackningar för livsmedel.

Denna spridda användning har dock lett till att PFAS-föreningar nu hittas över hela världen. De finns i vatten, jord, luft och till och med i djur och människor. Deras kemiska stabilitet gör att de inte bryts ner naturligt, vilket innebär att de kan finnas kvar i miljön under mycket lång tid, därför har PFAS blivit kända som ”evighetskemikalier”.

Hälsoeffekter av PFAS

Forskning har börjat belysa de potentiella hälsoriskerna med PFAS-exponering. Studier har kopplat dessa kemikalier till flera hälsoproblem, inklusive leverskador, nedsatt immunfunktion och hormonstörningar. Det finns även misstankar om koppling till vissa cancerformer, som testikel- och njurcancer.

Barn och gravida kvinnor anses särskilt utsatta eftersom PFAS kan påverka utvecklingen av fostret samt barns tillväxt och inlärningsförmåga. De som bor nära industrikomplex där PFAS används eller tillverkas, kan också ha högre nivåer av dessa ämnen i sina kroppar, vilket ger en ojämlik exponering för olika befolkningsgrupper.

Pfas

Reglering och forskning för en PFAS-fri framtid

Flera länder har börjat förstå det akuta behovet av att reglera PFAS-användningen och minimera dess påverkan. I Europa har EU infört gränsvärden för PFAS i dricksvatten och vissa livsmedel, medan USA har börjat implementera liknande åtgärder på statlig nivå.

Forskare arbetar också intensivt med att hitta sätt att bryta ner PFAS-kemikalier och utveckla säkrare alternativ som inte har samma negativa miljöeffekter. Genombrott inom denna forskning kan leda till metoder för att sanera förorenade områden och minska de totala nivåerna av PFAS i miljön.

Vad kan göras på individuell nivå?

Även om mycket arbete måste ske på nationell och internationell nivå för att hantera PFAS-problemet, finns det också åtgärder som individer kan ta för att begränsa sin exponering. Att vara medveten om vilka produkter som innehåller PFAS och aktivt välja alternativ kan minska personlig risk. Det kan innebära att välja köksredskap utan non-stick beläggning, undvika förpackningar behandlade med PFAS och köpa kläder och möbler som inte är behandlade med flamskyddsmedel.

Utöver detta kan medborgare agera genom att stödja organisatoriska och politiska insatser som syftar till att minska PFAS i miljön. Genom att vara aktiva konsumenter och medborgare kan individers handlingar bidra till ett större tryck på företag och regeringar att hitta hållbara och säkra lösningar.

Fler nyheter