Svensk husmanskost håller fortfarande måttet

24 juni 2021
william eriksson

Det är hemskt vad det är mycket snack om internationell mat. Folk äter tacos på lördagar som om det vore acceptabelt och till och med tradition. Det verkar finnas ett kebabhak i varenda gathörn i varenda stad du kommer till. Med långa köer dessutom. Dina kollegor kommer jämt och ständigt med märkliga förslag på vad ni ska äta lunch. Kinesiskt, italienskt, mexikanskt, till och med indiskt. Vad är det egentligen för fel på folk idag? 

Vad är det egentligen för fel på vanlig svensk husmanskost? Det har fungerat i hundratals år. Varför skulle det helt plötsligt finnas ett behov av tacos och falafel när bruna bönor med fläsk eller falukorv med stuvade makaroner har fungerat så väl? Är det någonting folk borde ha lärt sig genom åren så är det att förändring är dåligt och att du aldrig ska ändra på ett vinnande koncept. 

Ordning och reda 

Allting borde vara mer som det är i lumpen. Där serveras det åtminstone fortfarande husmanskost. Det vill säga riktig mat. Inte något påhitt från en annan världsdel med så mycket kryddor att du inte kan göra nummer två normalt på en vecka.  

Nej, i militären serveras inte sådant. Där får du fortfarande ärtsoppa med pannkakor varje vecka. Där är det också ordning och reda. Kanske hade det blivit mer ordning och reda även i resten av landet om det började serveras mer husmanskost. 

Det är tur att husmanskosten inte är helt utkonkurrerad i alla fall. Även om du får leta noggrannare och längre än vad du fick göra på den gamla goda tiden, så finns det fortfarande restauranger som serverar traditionell svensk mat. Om du inte vill gå runt på stan och leta och istället effektivisera ditt sökande kan du få ett tips på en restaurang som serverar husmanskost på restauranghubertus.se. Eller följ den här länken: https://www.restauranghubertus.se/.

Fler nyheter