Tandläkare i Östermalm får extraknäck

12 juni 2021
patrick_pettersson

Knäck, ett ljuvligt segt godis som de flesta förknippar med julen. Många vill ha den traditionsenligt till jul antingen med mandel eller utan om man inte tål mandel. Knäck ska smaka knäck och därmed basta. Vem vågar rucka på rutiner och traditioner när man kan få ett land att rasa för att de klipper om Tomtens verkstad i Kalles jul?

Förmodligen vågar den som är modig rucka på traditionerna. Någon som är väldigt sötsugen och längtar efter knäck året om. En person som gör knäck sommartid vågar även experimentera med recepten. Grundreceptet finns där med grädde, sirap och socker, men sedan kan man ha experiment med olika smaker.

Att våga leka med smakerna kanske kan ge oanade effekter för framtiden. Att göra knäck med lakritssmak med turkisk peppar har blivit populärt, men det finns så många fler smaksättningar. Några exempel är pulverkaffe, kakao, päronessens, ingefära, pepparkakskrydda och polkagriskross.

Det finns en nackdel med knäck. Eller fördel om man är tandläkare. Det är nämligen få godissorter som har ett rykte liknande knäck hos tandläkaren. Knäck är plombförstöraren nummer ett om det vill sig illa. En välkokt knäck ska vara precis så seg att den drar upp lagningar på löpande band ur tänderna om man tuggar på den.

Affärslokalen bredvid tandläkaren

Kanske ger experimenterandet med knäck en lust att starta en liten knäckaffär på Östermalm i Stockholm. En ny yrkeskarriär som kan ge oanade möjligheter. Vilken sorts knäck tycker turister som besöker Stockholm om? Kanske kan turister från olika länder inspirera till fler smaker för en ökad försäljning.

Bästa läget på Östermalm att öppna knäckbutiken bör vara granne med tandläkare i Östermalm. Om kundernas tänder går sönder av knäcken kan man leende lämna ett visitkort med en ursäkt om att ”nu fick grannen jobb istället”. Vem kan motstå att tugga en perfekt knäck?

Fler nyheter